Ce inseamna sa fii antreprenor in Romania?

0 Permalink

Inseamna ca ai o sanatate buna si ca esti dispus sa ti-o risti. Inseamna sacrificiu personal, vointa si o iubire de tara mai mare decat pare. Sau cel putin asta a fost una din cele mai realistice concluzii cu care am ramas dupa Conferinta Antreprenor in Romania, organizata de revista Cariere pe 7 Iunie la Hotel Residence Arc de Triomphe.

Cele 2 paneluri au dezbatut provocarile si oportunitatile antreprenoriatului in Romania, in 2018 – pentru a fi un antreprenor de succes ai nevoie de o anumita mentalitate si stare de spirit, de dorinta de a face ceea ce altii nu au curajul sa faca, de dorinta de a aduce ceva nou pe nisa de business pe care ti-ai propus sa activezi. Greu, usor? #depinde

In Romania rata de natalitate a firmelor antreprenoriale este inca mica – doar 2 din 10 tineri vor sa infiinteze firme in Romania. Mai mult, doar 29% dintre afacerile de familie au reusit sa ajunga la o cifra mai mare de 1 mil de euro. Sunt multe astfel de cifre, dar nu de statistici avem nevoie acum.

Care sunt asadar competentele necesare pentru un antreprenor de success si ce inseamna sa fii antreprenor in Romania?

Mi-a placut raspunsul Cristinei Chiriac, care spune ca talpa Romaniei o reprezinta antreprenorii – nu exista progres fara o clasa antreprenoriala puternica. Si unita, as adauga eu. #MOREpeople

Sunt total de acord cu afirmatia lui Felix Toma, conform caruia oamenii pleaca din corporatii pentru ca au visuri si vad oportunitati. Pacat ca renunta usor la ele! #doMORE

Am savurat realmente raspunsul Bibianei Stanciu care a spus ca antreprenoriatul este sansa sa ramanem un popor, nu o populatie! Am ales poza cu dumneaei pentru ca a fost primul speaker care s-a ridicat in picioare cand a vorbit.

O spun mereu la intalnirile de networking pe care le conduc si le prezint mereu din picioare – oamenii iti aud cuvintele, dar iti retin atitudinea.

Mi-a placut mult intrebarea pusa de Ilinca Paun – antreprenorul: nascut sau educat? Eu cred ca nu te nasti campion, dar poti sa te educi sa gandesti si sa te comporti ca un campion. Si sa ajungi sa fii unul. E valabil si pentru antreprenori – campioni ai sacrificiului si ambitiei.

Cum crestem generatiile urmatoare de antreprenori?

Cu responsabilitate. Cu educatie antreprenoriala inceputa devreme, cu dezvoltarea unor abilitati noi, care nu se predau in scoli – cum sa iei initiativa, cum sa administrezi resurse, cum lucrezi cu oameni, cum gandesti pe termen lung si cum iti setezi obiective realizabile. Libertatea vine la pachet cu foarte multa responsabilitate.

Am apreciat autenticitatea lui Felix Patrascanu – a fost pentru prima data cand l-am auzit povestind, nu spunand un discurs. Nu e usor sa educi adolescenti, mai ales atunci cand poti sa le pui lumea la picioare dar alegi sa nu o faci. #chapeau

Cunosc saptamanal antreprenori carora le admir anduranta si puterea de a lupta cu lipsa resursei umane, lipsa sprijinului statului sau lipsa banilor. Sunt cei despre care nu se scrie inca si nu sunt invitati la conferinte, dar sunt cei care vorbesc din cicatrici, nu din carti. Ii veti recunoaste usor, atunci cand ii veti intalni!

Parerea mea despre ce inseamna sa fii antreprenor in Romania? Poti sa ai succes daca nimeni nu crede in tine, dar nu poti ajunge la succes daca tu nu crezi in tine. Si daca nu muncesti al naibii de mult pentru asta! Astazi Simona a castigat turneul de la Roland Garros si a devenit ceea ce a crezut din prima clipa ca va deveni – o campioana. Sunt sub impactul fericirii de a fi contemporana cu ea si cred ca oricare ar fi domeniul in care vrei sa ajungi la succes, cheia succesului este just do it!

Sunt antreprenori care au curajul de a concura de la egal la egal cu marile companii ale business-ului local si care creeaza oportunitati acolo unde ceilalti vad doar obstacole. Sunt antreprenori care stiu ca trebuie sa creasca pe plan personal pentru a creste profesional. Sunt antreprenori care invata constant, isi asuma limitele si le depasesc. Ii cunosc in fiecare saptamana eu, la intalnirile de business networking in Comunitatea pe care o dezvolt alaturi de ei, antreprenorii de succes de maine. Va invit oricand sa ii cunoasteti! #MOREpeople #MOREvalue #MOREbusiness

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *