#cumsa (nu) folosesti hashtag-urile.

Ca orice lucru ultra folosit in social media, hashtag-urile au ajuns sa fie folosite in cele mai gresite moduri. Pentru ca desi majoritatea le tastam, putini stiu de ce (sau cand) le folosim. Ar trebui ca inainte sa folosesti ceva ce ai vazut la altii, sa investesti putin timp in a afla cate ceva despre acel lucru, nu? Ei bine, pentru ca #numaipotcuele, azi va spun #cumsa (nu) folosesti hashtag-urile.

Ce este hashtag-ul?

Hashtag-ul este o eticheta. Care creaza un link catre toate postarile din categoria respectiva. Ii ajuta pe cei interesati de un anumit subiect, sa gaseasca rapid continut legat de el. Sau sa urmareasca un anumit brand. Sau chiar un eveniment. Colecteaza si organizeaza informatia. Si creaza o comunitate.

Cum se foloseste?

Business hashtag – permite companiilor sa urmareasca performanta promotiilor sau evenimentelor pe care le-au etichetat cu un hashtag. Sau chiar sa urmareasca ce se discuta despre companie in social media, folosind ca hashtag numele brandului.

Funny hashtag – adauga unui status o concluzie sau o nota haioasa. Sau ironica. Putin probabil ca hastag-ul meu de mai sus #numaipotcuele sa creeze un trend sau sa fie urmarit de cineva in social media.

Daca nu dati share la acest articol ma supar #glumesc

Si acum abuzul – hashtag-urile folosite doar pentru ca nu stiai ce sa scrii la o poza urcata pe net sau pentru like-uri. Nu au nici un obiectiv si de multe ori sunt scrise si gresit.

#plecam#la mare#insfarsit#invama #betie#crunta

Unde se foloseste hashtag-ul?

Se foloseste pe toate platformele sociale, insa cu scopuri diferite. Cred ca una din marile provocari din social media este sa invatam sa nu confundam platformele. Daca pe Instagram e de preferat sa pui hashtag unei poze urcate, pentru ca face parte dintr-o categorie, pe Google+ trebuie sa ai grija ca hashtag-ul sa fie si relevant. Pe Twitter hashtag-urile au impact bun, doar daca sunt folosite cu masura. Iar pe Facebook, sunt folosite cel mai abuziv. De cele mai multe ori “cersesc” atentie si like-uri. Si din pacate, sunt scrise gresit, haotic si doar pentru ca #AstaInseamnaSaFiiMafiot, nu?

#cumsa (NU) le folosim?

1. #cuvintemultehashtaguriputine

Nu folosi mai multe hashtag-uri decat cuvinte. Daca ai un status de 3 cuvinte, nu e ok sa folosesti 20 de hashtag-uri. Incearca sa te limitezi la 2 maxim 3 hashtag-uri.

2. #nuoricearehashtag

Nu orice postezi poate fi categorizat. Daca ceea ce spui nu va aduce valoare categoriei respective, nu folosi hashtag-ul doar de dragul de a-l folosi.

3. #faraspatiu

Hashtag-ul trebuie sa fie un singur cuvant, o abreviere, o combinatie de litere si cifre sau o inventie a lor. Oricum le-ai combina, nu le folosi cu spatiu. Nu e de ajuns sa folosesti nici un singur numar. Trebuie sa ai si litere. Invata cum sa scrii ceva inainte sa-l folosesti!

4. #LitereMariLaInceputDeCuvant

Mai ales pentru cele lungi, ca sa poata fi citite, este de preferat sa scrii fiecare cuvant cu litera mare. Vor arata ca o fraza cu ceva sens.

5. #creazatipropriulhashtag

E ok sa le folosesti pe cele consacrate, dar e fain sa ai unul care te reprezinta. Eu folosesc #MarketingWithaSmile pentru ca e sloganul acestui blog. Ca si companie, poti gasi o multime de hastag-uri care sa reprezinte industria, domeniul, aria de expertiza. Si apoi iti poti indruma fanii sa il foloseasca.

6. #scurtsiconcis

Ar fi ideal sa folosesti hashtag-uri pe care le inteleg si altii, nu doar tu. Cele lungi sunt greu de citit si evident, greu de tinut minte. #pentrucanuamaltcevamaibundefacut

7. #nucersiatentie

Ar fi ok sa nu folosesti un hashtag care nu are nici o legatura cu statusul sau mesajul postat, doar pentru a obtine atentia pe o anumita platforma. Exista si posibilitatea ca cei interesati de subiectul etichetat de tine sa te reporteze. Mai rar, dar sunt si oameni care cauta informatie relevanta!

Concluzia?

Un hastag bun este memorabil si relevant. Sau haios si creaza discutii si reactii. Oricum l-ai folosi, gandeste-te ca principiul calitatii primeaza si aici. Si ca sa intelegeti cum ar fi sa folosim hashtag-uri in realitate, la fel cum le folosim pe net, vedeti acest filmulet din seria #MarketingWithaSmile 🙂

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *