Competita naste performanta. Nu ura!

Nu am inteles niciodata de ce exista o competitie acerba intre organizatiile de Business Networking. Pentru ca exista. Intre membrii lor si intre fondatorii lor. Sa fi uitat cu totii ca au ales sa faca pionierat intr-un domeniu care se bazeaza pe interactiunea umana si nu pe blocarea ei?

Exista o mare confuzie, despre care am mai scris si pe care o sa tot insist: networking-ul ca activitate la cafea si business networking ca activitate de baza. Orice eveniment are o sectiune de networking. Exista insa evenimente de business networking care au un format si o agenda diferite. Despre ele vorbim. Si despre ele o sa va povestesc detaliat, intr-un post.

La vremea aceea nu erau decat 2-3 astfel de organizatii mari. Intre timp, au mai aparut si apar in continuare. Cand primesc o invitatie la o astfel de intalnire si timpul imi permite, merg cu mare drag. Merg sa invat. Nu am ascuns niciodata faptul ca fac parte dintr-o Organizatie, pentru ca mi se pare un mare atu, nicidecum un dezavantaj. Si totusi, oamenii isi pierd interesul cand afla ca sunt deja asociat intr-o organizatie. Pe acelasi principiu pe care companiile pierd clienti – vad doar un portofel. Daca cineva l-a golit inaintea ta, de ce te-ar mai interesa?!

Ce pierd acesti oameni?

  • un asociat – ma pot inscrie in oricate organizatii doresc.
  • un om care asculta – oamenii tanjesc sa fie ascultati
  • un posibil partener – deseori gasesc noi metode de a ne promova reciproc
  • un posibil angajator – imi trec multe job-uri prin mana
  • un posibil client – am si eu nevoie constant de servicii
  • un posibil furnizor – pot livra lucruri pe care nu le stii doar daca ma privesti

Si totusi…eu sunt o persoana competitiva. Sau cel putin asa ar spune toti cei care ma cunosc. Nu sunt insa in competitie cu altii, ci cu mine. Vreau ca fiecare prezentare sa fie mai buna, ca fiecare eveniment pe care il organizez sa fie mai mare, ca fiecare articol sa inspire mai multi oameni. Vreau mereu mai bine. Dar pentru asta am nevoie de oameni mai buni ca mine. Si ii caut continuu. Si invat de la ei. Asa definesc eu spirtul de competitie.

Ma bucur de fiecare data cand aflu ca exista o Organizatie pentru Femei in Afaceri, ca un om cu viziune porneste o campanie cu femei de elita, ca o ambasada da startul unor intalniri intre femei puternice si influente, ca se organizeaza intalniri de networking in engleza sau orice alta forma de comunicare pe principiul relationarii. Pentru ca avem nevoie sa populam acest concept prost inteles si putin promovat in marile companii. Pentru ca IMM-urile si start-up-urile au nevoie sa isi trimita oamenii in toate aceste organizatii, nu doar intr-una. Pentru ca invatam unii de la altii. Nu furam. Pentru ca fiecare avem ceva unic si ceva distinct. Si atunci, de ce in loc sa ne sustinem, ne ocolim si ignoram?

competitia in business networking naste performanta

Competitia dintre aceste organizatii ma face sa cred ca tocmai ele au uitat esenta networking-ului de calitate – altruismul. Si e destul de greu sa convingi oamenii sa aiba principii pe care tu, ca organizatie, sau ca om, nu le ai. Haideti sa colaboram. Impreuna avem (doar) de castigat.

Together Everyone Achieves More 🙂

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *