
Mie nu-mi place cafeaua. Imi place de mor! O ador. In mai toate formele sale. Imi place sa spun ca-mi curge cafea prin vene. Ceea ce nu e ok si pentru nutritionista mea, care ar prefera sa curga ceai verde. Dar nimic nu inlocuieste gustul cafelei. Sarbatoresc la cafea mici succese si imi inec in cafea nervii. Shopping-ul nu are gust fara cafea si orice calatorie incepe si se termina cu cafea. Nu stiu daca in spatele oricarei femei de succes este o cantitate considerabila de cafea, dar pentru mine, ziua cafelei e in fiecare zi.
Am aflat ca organismul nostru produce in mod natural un hormon numit cortizol, care ne ajuta sa ne trezim. Acest hormon este eliberat intr-un ritm circadian – ceasul biologic – la un anumit moment din zi. Obiceiul de a bea cafea dimineata, ca sa te trezesti, este asadar un mit. Si ar fi bine sa nu irosim cofeina in momentele cand oricum suntem in alerta.
Am mai aflat ca prima camera de supraveghere din lume a fost inventata pentru cafea. Ha! In 1991, un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge au pus o camera pe o cana de cafea, pentru ca nu voiau sa se deplaseze si sa gaseasca cana goala. Si au preferat sa o monitorizeze online. Ha-ha!
In 1946, la Roma se utilizeaza pentru prima data vaporii de apa produsi de masinile espresso pentru a incalzi laptele ce va fi adaugat ulterior la cafeaua espresso. Noua bautura se va numi cappuccino, deoarece culoarea sa este asemanatoare sutanelor purtate de calugarii capucini.
In Turcia secolului XVI, dupa deschiderea primei cafenele la Istanbul, pasiunea pentru aceasta bautura s-a raspandit rapid. Atat de rapid, incat a fost adoptata chiar o lege prin care, in momentul casatoriei, sotul se obliga sa-i asigure viitoarei sotii ratia zilnica de cafea. Nerespectarea acestei promisiuni putea constitui un motiv serios de divort. Intemeiat, nu?
Termenul de “pauza de cafea” a aparut in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in scopul cresterii eficientei angajatilor ce lucrau la birouri. Dupa razboi, studii americane au demonstrat ca, in fiecare an, circa 10.000 de cupluri de noi casatoriti s-au format in timpul acestor pauze de cafea. Eficienta crescuta maxim 🙂
Stiati ca Starbucks este denumit dupa “Moby Dick“? Initial compania trebuia sa se numeasca Pequod, dupa numele barcii capitanului Ahab. Dar dupa ce au auzit cum suna sloganul “Serveste o ceasca de Pequod” cu voce tare, au hotarat sa ia numele prietenului capitanului Ahab, Starbuck. Luati o cafea si cititi cartea!
Cafeaua este, dupa mine, cel mai postat, share-uit si placut lucru in social media. Dupa pisici. Nimic intamplator, dat fiind ca cea mai scumpa cafea din lume – Kopi Luwak – este din excremente de pisica. Un pachet de 150 de grame poate depasi 100 de euro. Sa mai spuneti voi ca pisicile nu sunt scumpe 🙂
Leave a Reply