Cum sta treaba cu recomandarile de business

Business referrals. Referinte. Recomandari. Ce instrument nepretuit. Si cata presiune poate pune pe o persoana dornica sa ofere. Atat de multa, incat nu doar ca vei recomanda gresit, dar iti vei strica si relatia cu persoana recomandata. Hai sa vorbim putin despre cum sta treaba cu recomandarile de business.

Unul din principiile de business networking pe care se pune cea mai mare presiune in unele cercuri este recomandarea. Sa oferi recomandari. Sa fii altruist si sa ajuti atunci cand poti. Ce frumos, nu? Recomandarea, pe cat de vanata, este o actiune care daca este facuta superficial, iti va aduce un prejudiciu major. Ca imagine, ca business si ca om.

Sa nu uitam ca business networking inseamna relatii intre oameni. Este cu si despre interactiunea umana!

Colegii mei stiu ca eu nu recomand usor. Niciodata de la prima intalnire. Si niciodata daca nu cunosc persoana. Nu o fac si nici nu o cer de la altii. E oarecum de la sine inteles de ce, dar hai sa detaliem.

Esti la un eveniment. De orice fel. Culegi carti de vizita multe. Nu stii exact de ce, dar cine stie cand iti vor fi de folos. Si apoi, sub o presiune peste puterea mea de intelegere, ti se cer recomandari. Ca un networker are o retea de contacte si nu se sfieste sa le foloseasca, nu-i asa?

Nu-i asa! Un networker isi dezvolta constant reteaua de contacte si nu le foloseste abuziv. Un networker stie ca o carte de vizita e inutila fara un follow-up ulterior. Fara sa cunosti persoana din spatele ei. Un networker are contacte valoroase si va sti sa le foloseasca pentru a genera valoare, nu un numar impresionant de referinte.

Calitatea recomandarilor si nu numarul lor este ceea ce face diferenta!

Azi am fost sunata de o doamna consultant in asigurari. Mi-a spus ca i-am fost recomandata de catre o alta doamna, al carei nume nu-mi spunea nimic. Ne-am intalnit la un eveniment. Nu dau numele evenimentului. Probabil am schimbat o carte de vizita acolo. Am intrebat-o pe doamna consultant cum i-a fost facuta recomandarea mea. Raspuns: cu nume si telefon. Nice. Credeti ca m-a mai interesat ce avea de spus? Credeti ca ma mai intereseaza doamna care m-a recomandat? Credeti bine 🙂

Business networking-ul nu este o joaca. Recomandarile nu se fac superficial si doar pentru a fi facute. Contactele nu se fac usor si se intretin. Inainte sa recomanzi pe cineva, trebuie sa ceri permisiunea. Cand faci lucrurile astea sub presiune si fortat, faci bullshit networking. International sau nu 😉

Cam asa sta treaba. Pe scurt. Ma duc la o intalnire, sa fac un follow-up. Cine stie, poate intr-o zi o sa pot sa si recomand persoana pe care o voi cunoaste azi la cafea.

tumblr_m5ejbe0Rpz1rwcc6bo1_400

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *