
Pentru ca afara ploua si nu sunt intr-un mood creativ azi, am ales sa citesc articole pe Linkedin. E locul meu preferat pentru idei noi si articole foarte bune. Evident, ca si pe Facebook, depinde cum iti setezi o platforma si ce vrei sa iti livreze – daca vrei poze cu catei, da like la paginile haioase si asta vei primi. Dar poti da like/follow la paginile care creaza continut interesant si vei primi articole care sa te inspire cand esti in pana. Ca mine 🙂
Sa revenim. Am citit un articol scris de Paul Brunson, un tip care a lucrat pentru Oprah Winfrey. El spune ca devenind faimos, primea zilnic mailuri in care oamenii ii cereau sa ii puna in legatura cu Oprah, pentru diverse proiecte. Si se intreaba daca oamenii chiar gandeau ca el o sa dea imediat un email si o sa ii introduca la big boss. Serios? Gandeste cineva asa? Oh, da!
In ultimii mei ani de networking, facand marketing pentru solutii software, am folosit de multe ori portofoliul de clienti, care era(si este) destul de atragator pentru solutiile de retail. Printre toti clientii, cel care facea intotdeauna click era Zara. Era de ajuns a spun numele si toata lumea devenea interesata sa ma cunoasca. Si asta nu era neaparat ceva rau. Doar ca, asa cum spune si Paul Brunson, oamenii “cer” prea repede 🙂
Nu era nimeni interesat sa afle cum a intrat clientul in portofoliul nostru sau cum am reusit sa il pastram multi ani. Nici macar cum este clientul, ce valori are si ce este important pentru el. Pentru persoana din fata mea era important sa aiba o pila la Zara. Am explicat de fiecare data cu calm ca recomandarea se face strategic si ca ar trebui sa stiu ce recomand, inainte sa o fac. Sa stiu ce problema as putea sa rezolv, recomandand. Rezultatul? Multa lume suparata 🙂
iPile? iVrea? Mergi la intalniri de networking. E un fenomen in crestere si vei vedea cum fiecare eveniment iti va promite accesul la oameni cheie. Pile, pe romaneste. E usor de inteles de ce networkingul este asociat cu “a avea o pila buna”. Un contact bun inseamna ca cineva ti-a pus o pila. Ti-a facut intrarea. Si acum, ce faci? Ofertezi.
Networkingul strategic inseamna sa ai obiective clare, da. Sa stii ce vrei si sa urmaresti sa obtii ce ti-ai propus. Bani. Clienti. Vizibilitate. Relatii. Doar ca strategic inseamna si sa stii care sunt pasii pentru a ajunge la obiective. Si a cere rapid nu este printre primii pasi in networking. Nu cerem pile, construim relatii. Cine mai observa cuvantul de baza in networking?!
Daca strategia ta de networking inseamna sa iei cat poti de mult, asta se numeste netpiling – “a culege” pile. Da, am inventat cuvantul. Si da, posibil sa mearga o vreme. Serios. Am vazut oameni care au primit ce au cerut din prima. Ce credeti ca s-a intamplat in timp? Au cerut si mai mult. Pentru ca in networking nu stii niciodata pe cine poti intalni si cum te poate ajuta. Si da, oamenii ii ajuta pe cei din grupul lor de networking. Din comunitatea/camera de comert/clubul/ din care fac parte. Pentru ca sunt oameni care construiesc ceva. Nu iti pun o pila. Te ajuta!
Sistemul referintelor in networking are o regula de aur – regula reciprocitatii. Sa oferi tu primul, sa oferi, sa oferi. Sa oferi mai mult decat te-ai fi gandit sa o faci initial. Sa fii la celalalt capat al firului. Sa dai reply la mail. Sa fii prezent. Sa fii calm. Sa nu judeci. Sa nu-ti pierzi rabdarea. Sa asculti. Sa oferi. Si apoi vei putea cere fara sa ceri. Sa ceri fara sa ceri? Este si asta o arta. Arta networkingului de calitate.
Nu cere nimic. Vorbeste oamenilor despre obiectivele tale si ajuta-i sa-si atinga obiectivele proprii. Pune-le la dispozitie resursele tale. Si cunostintele tale. Si in tot procesul asta, te vei ajuta fara sa stii!
Back to basics este strategia mea in dezvoltarea comunitatii MORE Networking. Better networking. Sa stim sa facem mai putine lucruri, dar mai bine. Sa cream relatii, nu baze de date!
Leave a Reply