8,5 motive pentru care nu (mai) suntem prieteni pe facebook.

Desi s-a transformat mult de-a lungul timpului si multi dintre noi am crescut odata cu el, Facebook a fost si va ramane o platforma de comunicare. A oamenilor cu prietenii si a companiilor cu potentialii clienti.

Le spun clientilor mei ca Facebook nu vinde, doar creaza o comunitate in jurul brandului. Comunitate pe care ulterior o poti monetiza si marketa diferit. Nu inlocuieste site-ul si nu poate fi folosit de orice om din companie care stie sa salveze poze din google pics. Nu ar trebui folosit fara obiective exacte si mai ales fara o strategie de continut.

La nivel personal, Facebook vinde reputatie. Am trecut de era albumelor din vacante si a posturilor in lant, ca sa nu ai ghinion sau sa vindeci cancerul. Trebuie sa fii constient ca ce postezi este o carte de vizita – chiar daca folosesti facebook doar pentru a tine legatura cu prietenii si familia. Nu neglija faptul ca tot ce comentezi la ceva public se vede si tot ce nu ai securizat pe profilul tau este la fel de…public.

In ultimul timp primesc foarte multe cereri de prietenie pe Facebook. Si daca inainte eram mult prea permisiva cu butonul de accept, am inceput sa folosesc la fel de usor butonul de unfriend si sa fiu mult mai rezervata cu ce aleg sa vad in feed.

Pentru ca feed-ul este proiectia ta – a modului de viata, a prietenilor pe care ii ai, a publicatiilor pe care le citesti, a paginilor pe care le urmaresti. Si poate fi un mediu toxic sau unul foarte educativ. Eu nu stau mult pe facebook. Stau foarte mult. Ca acolo lucrez. Nu dau like-uri multe, dar vad tot. Citesc articole bune si gasesc multe idei noi de la paginile pe care le urmaresc. Si oamenii pe care ii am acolo ma inspira, imi sugereaza evenimente sau locuri vizitate, imi raspund la posturile in care intreb ceva cu cuvinte, nu cu like-uri. Sau asa intentionez sa fie 🙂

Sunt cateva motive care ma fac sa dau unfollow la postari sau unfriend direct, dar cele mai importante sunt:

  1. Faci share la orice, fara sa citesti articolul sau sa verifici sursa. Si participi la toate mesajele in lant. Copiii nu se vindeca pentru ca ai postat tu un mesaj preluat cu copy paste. Fii serios!
  2. Nu ai scris nici un status cu cuvintele tale. Ever. Mi-e frica de oamenii care nu stiu sa articuleze 2 idei. Serios. Sunt dubiosi. Trebuie sa ai o parere despre ceva, orice. Nu trebuie sa fiu de acord cu ea, dar trebuie sa o ai.
  3. Nu ai poze reale. Sorry, dar nu pot comunica cu un james dean fake. Sau cu o Coco Chanel la fel de fake ca gentile de pe Aliexpress.
  4. Scrii gresit. Grav. Stiu, ti-a scapat. Prietene, iti scapa mult! Este mare diferenta intre greseala de scriere si gramaticala. Nu te pot lua in serios cand nu faci acordul subiectului cu predicatul.
  5. Postezi doar citate. Despre tradare, dusmani si iubire pierduta. Ok, eu sunt mama citatelor. Le stiu pe toate. Le-am mancat pe paine. Mi-am facut odata o pagina unde le postam. Dar gata, a trecut. Scrie o parere personala la un citat. Scrie o poveste urmata de un citat. Scrie ceva sa inteleg cum gandesti. Sau daca gandesti.
  6. Vrei sa ma inviti sa beau cafea, sa calatoresc gratis si sa ma spal pe dinti gratuit. MLM. As vrea sa fie clar, va admir credinta in venit pasiv si va respect munca de convingere. Nu am vandut rujuri de la Oriflame in studentie, cand nu aveam bani de tigari, nu o sa-mi folosesc nici acum reteaua ca sa calatoresc gratuit. O fi bine o fi rau, e alegerea mea.
  7. Ai job-uri dubioase – scoala vietii, antrenez talente, calatoria vietii. Am vazut unele si mai grave, dar sunt sterse demult. Nu judec ceea ce nu inteleg, dar nici nu sunt obligata sa accept in spatiul meu orice informatie science-fiction.
  8. Pozezi fals si te iei prea in serios. Imi plac oamenii asumati, care dau accept la o poza de la o petrecere in care nu erau tocmai business, dar isi asuma ca sunt oameni si ca se distreaza. Nu-mi plac oamenii care se iau prea in serios.

Mai am o jumatate de motiv, care face cat toate. E clar pentru toata lumea ca daca ai trimis un mesaj privat, stii cand persoana l-a citit? Da. Ok, bye 🙂

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *