Tectonica sentimentelor sau despre cum orgoliul ucide iubirea

0 Permalink

Luna trecuta am reusit sa merg la un spectacol la Teatrul National, dupa aproape 2 ani de pauza si a fost ca o gura de oxigen, in piesajul cotidian plin de mailuri, intalniri, evenimente si proiecte. Auzisem de titlul piesei si cumva imi imaginam o drama romantica cu accente tragice. Ceea ce a si fost si de aceea va recomand sa mergeti la Tectonica sentimentelor sau despre cum orgoliul ucide iubirea!

Spectcolul incepe cu Diane, femeia de succes a secolului 21, o deputata orgolioasa, frumoasă si puternica, care descopera intr-o zi ca simte ca sentimentele lui Richard, iubitul ei, s-au diminuat sau chiar evaporat. Ilinca Goia mi-a placut mult in rolul acesta, care i se potriveste manusa, prin prisma magnetismului pe care il emana. Pe Liviu Lucaci nu-l stiam, dar impreuna cu Ilinca construieste pe scena o poveste de dragoste complicata, cu un duel permanent al ogoliilor, cu puseuri de ura si reveniri de tandrete, cu declaratii acide care mascheaza sentimente complexe.

Cand Diane ii raneste orgoliul lui Richard, el intra in jocul ei, isi transforma iubirea in falsa prietenie si se tortureaza reciproc cu ea pana la finalul piesei.

Scena nu ar fi fost completa fara mama lui Diane, femeia mereu copil jucata exemplar de Tamara Cretulescu cu replici pe care multe fiice le vor recunoaste la memele care mereu au pregatite sfaturile in dragoste.

Dar deliciul piesei este abia cand in scena intra doua prostituate romance, salvate de pe strada chiar de Diane, care ii cere in schimb celei mai tinere dintre ele sa intre intr-un joc ciudat. Sa-l cucerească pe iubitul ei, a carui viata e pe sfarsite si sa il ajute asadar sa nu fie singur in cele cateva luni care i-au ramas de trait. Cat altruism, ce sacrificiu suprem al iubirii. Ce minciuni trebuie sa ne spunem uneori, ca sa acoperam sentimente care dor.

Carmen Ionescu este absolut delicioasa in rolul prostituatei Rodica si are replici pline de umor. Ca doar ” in gluma se spun marile adevaruri” nu-i asa? 🙂

“Ura, doamna, este cel mai constant sentiment, nu te dezamageste niciodata”

O femeie care pierde un barbat din cauza nesigurantei ei. Un barbat care pierde o femeie din cauza ca ii raneste orgoliul. Un barbat si o femeie care spun mereu exact contrariul a ceea ce simt. O tectonica a sentimentelor care atunci cand sunt zdruncinate, provoaca un tsunami de durere. Este o piesa simpla aparent dar complexa in esenta, despre relatii si despre cum alegem sa ne aratam sentimentele in mod gresit si intr-un final, despre cel mai mare dusman al iubirii, orgoliul.

„Pe barbati nu trebuie sa ii iubesti ca si cum te-ai lupta cu ei”…este replica care mi-a ramas in minte mult dupa ce actorii au parasit scena. Si cu care va las pe voi sa alegeti sa vedeti aceasta poveste a lui Eric Emmanuel Schmitt, pe scena Teatrului National. Ca-n viata, orgoliile ne fac sa ascudem adevarata fata a noastra, sa ne jucam cu sentimentele celorlalti si intr-un final sa ne jucam cu viata noastra. Iubirea este un joc, dar nu ar trebui niciodata sa ne jucam cu ceea ce nu ne permitem sa pierdem.

Recomandare de weekend. Sau de oricand aveti nevoie de o scena de viata transpusa pe o scena de teatru.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *